„Call me by your name” Vs. „Brokeback Mountain”

După ce am văzut „Dune”, pentru că sunt o mare fană a lui Timothée Chalamet, am zis că trebuie să îmi fac curaj și să văd și filmul care l-a adus în atenția Hollywood-ului „Call me by your name”. Acela a fost filmul de referință în cariera sa de actor, după filmul acesta au început să curgă rolurile pentru producții mari.

Eu, am evitat mult timp să văd „Call me by your name”, deși toată lumea îl lăuda și spunea cât de mult i-a emoționat, cât de extraordinare sunt imaginile pentru că a fost filmat în Italia, în zona Lombardia, că este o poezie filmul acesta atât vizual cât și emoțional, nu m-am simțit pregătită să văd scene explicite de iubire între doi bărbați. Nu mă consider homofobă, înțeleg că există iubire și în afara cadrului bărbat-femeie, dar tot nu mă simt confortabil explorând acest subiect. Totuși, mi-am propus să văd toate filmele cu Timothée Chalamet care îmi cad în brațe și când a reapărut pe Netflix, după ce văzusem „Dune”, am zis că e un semn și o să îl văd și gata!

Povestea din „Call me by (…)” este despre un adolescent pe nume Elio, de 17 ani, virgin, care își explorează viața sexuală în vacanța de vară petrecută în Italia. Personajul principal, Elio, nu se află întâmplător în Italia. Familia sa are o vilă de vacanță acolo, o vilă veche italiană și fiecare vară ei și-o petrec acolo. Vine dintr-o familie de evrei italo-franceză, iar tatăl său predă Arheologia la Universitate. Pe timpul verii, tatăl său are obiceiul de a-și angaja câte un asistent ca să îl ajute cu munca de cercetare, iar în anul respectiv îl angajează pe Oliver, o statuie vie coborât parcă de pe un piedestal de marmură din Grecia Antică. Oliver, este idealul masculin, atât pentru femei cât și pentru bărbați, arată perfect, are tot felul de pătrățele, este inteligent, mereu sigur pe el, un tip șarmant care își face prieteni chiar și printre localnicii italieni pensionari. Între timp, Elio este preocupat ca orice adolescent, să iasă cu prietenii și să facă sex pentru prima dată. Față de Oliver, Elio îți simte poziția amenințată, trebuie să împartă camera cu el, Oliver este un tip sportiv, extrovertit, șarmant, în timp ce el este un adolescent slăbuț, introvertit care se luptă cu hormonii specifici vârstei. La un moment dat Elio face sex cu fata cu care flirta și cred că acela este punctul care îl eliberează mental cu privire la sexualitatea proprie. Apoi, începe relația secretă cu Oliver. Uită complet de fată și de aici înainte filmul se focusează pe relația Elio-Oliver. În acest timp, aflăm și motivul pentru titlul filmului, când Oliver îi spune lui Elio să îi spună pe numele lui, Elio, asta se traduce în „eu sunt tu și tu ești eu”, un fel de a exprima sentimentul de iubire supremă împlinită, când îndrăgostiții se contopesc total unul în celălalt. Părinții lui Elio își dau seama de relația dintre cei doi și înainte ca vara să se termine și Oliver să plece înapoi, îl lasă pe Elio să petreacă împreună cu Oliver câteva zile în alt oraș, doar ei doi. Acesta este un mare avantaj pentru Elio, faptul că vine dintr-o familie dechisă la minte, care îl înțelege și îi încurajează relația cu Oliver. Dar, filmul se termină cum Oliver îi sună de Hanukkah (Crăciunul evreiesc) și îi spune lui Elio că se căsătorește anul următor cu logodnica lui cu care era împreună de vreo 3 ani. În punctul acela al filmului, vedem că Elio nu mai este confuz despre orientarea sa sexuală, este clar pentru toată lumea și în primul rând pentru el, că este homosexual. Cam ăsta a fost un rezumat scurt, o mică recenzie a mea despre filmul „Call me by your name”.

Să trecem la „Brokeback Mountain”, un film din 2005, care a câștigat 3 premii Oscar și a mai fost nominalizat la încă 5 categorii, inclusiv la cele pentru cel mai bun actor/cea mai bună actriță în rol principal și secundar. Pe vremea aia urmăream mai cu interes decât o fac acum Oscarurile, și am rămas perplexă când am auzit că Heath Ledger și Jake Gyllenhaal au făcut un film în care joacă rolurile de un cuplu de homosexuali și filmul a mai câștigat și Oscaruri. La fel, nu mi-a venit să cred că actrițele din rolurile feminine sunt Michelle Williams și Anne Hathaway. Ca să mă înțelegi, Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Michelle Williams și Anne Hathaway sunt actorii adolscenței mele. Am crescut cu ei. Pe Heath Ledger îl urmăream la PROTV în serialul pentru copii „Legenda lui Conor” și am făcut o pasiune pentru el după filmul „A knight’s tale”, Michelle Williams a jucat în „Dawson’s Creek”, Jake Gyllenhaal este băiatul din filmul în care trăia într-un balon și multe alte filme, iar Anne Hathaway este prințesa perfectă, am iubit filmele din seria „The Princess Diaries” și cred că am văzut de minim 5 ori filmul „Ella Enchanted”, am savurat fiecare moment din el. Deci, prinții și prințesele copilăriei mele au făcut un film despre doi bărbați care se iubesc, OMG!

Nu l-am văzut în anul acela când a câștigat Oscarurile, l-am văzut mult mai târziu, după ce am ajuns aici, în Germania. A trecut totuși ceva timp de atunci și nu mai îmi amintesc foarte bine șirul evenimentelor. Pe scurt, Heath Ledger și Jake Gyllenhaal sunt doi cowboy, care pleacă pe munți cu cirezile de vite vara și se îndrăgostesc unul de celălalt. Bineînțeles că așa ceva este de neconceput, mai ales în lumea cowboy-ilor, ei sunt bărbați adevărați, simbol al masculinității. Cred că asta îmi place cel mai mult la acest film, cum îi roade pe interior faptul că iubesc un alt bărbat. Fiecare are soție acasă, dar inima lor este mereu la celălalt. Nu vreau să dau prea multe detalii, acesta cred că este un film care merită văzut. Îți dă o stare, te pune pe gânduri, te emoționează, ceea ce este exact ce vrei de la un film bun.

Nu pot să spun același lucru și despre „Call me by (…)”, tot ce citisem anterior despre cât de emoționant este în ceea ce privește relația dintre cei doi, eu nu am simțit. Elio provine dintr-o familie foarte modernă, tatăl său studiază, printre altele, și relațiile homosexuale din Grecia Antică, deci subiectul acesta despre bărbați care iubesc alți bărbați, este foarte familiar pentru Elio. Iar când începe relația cu Oliver, deși nu este ceva social acceptat, nimic nu arată că există pe ei vreo presiune că fac ceva greșit. Poate asta se și vrea, să se schimbe percepția publicului că relațiile homosexuale ar fi ceva greșit. Filmul este mai mult despre sexualitatea lui Elio, ajunge să fie și scârbos, este o scenă în care se masturbează cu o piersică și îl găsește Oliver, nu mai continui, dar trebuie să ai stomac pentru filmul ăsta. Pe când, adevărata poezie este în „Brokeback Mountain”. Acest film îți schimbă percepția despre iubirea dintre doi bărbați, este sublim. Nu îți vine să crezi cum doi bărbați ca brazii sunt consumați pe interior de sentimentele pe care și le poartă unul celuilalt pentru că societatea, mai ales lumea lor, i-ar termina dacă ar afla cine sunt cu adevărat.

Ca femeie, după fiecare film, am rămas cu aceeași părere de rău. Nu pot să nu mă gândesc la femeile de viețile lor. La fata cu care Elio își începe viața sexuală și apoi o evită, dar ea totuși îi spune că îl iubește și că e prima ei dragoste și la soțiile celor doi cowboy. Este incorect față de femeile care iubesc acești bărbați, dar care toată viața sunt absenți din căsniciile lor. Și este vorba de o bucată mare din ei care nu este niciodată acolo, le vezi cum ele își dau totul pentru ei, dar primesc înapoi doar niște comportamente exersate ca să pară normali, de fapt ei nu sunt niciodată acolo.

Pe curând!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: