Am văzut și mi-a plăcut: The White Tiger (Netflix)

Săptămâna aceasta am văzut într-o seară pe Netflix filmul „The White Tiger”. Ce mi-a atras atenția a fost că scria acolo că este nominalizat la Oscar anul acesta și automat m-am gândit la „Slumdog Millionaire”, film care a făcut înconjurul lumii și a câștigat în 2009 opt premii Oscar. Deci, cu gândul că este un alt „Slumdog Millionaire” am zis să îi dăm o șansă.

„The White Tiger” este ecranizat după cartea cu același nume (despre care eu nu știam că există), carte care a câștigat Booker Prize în 2008. Despre acest premiu am găsit următoarele ”Premiul Man Booker, cunoscut și ca Booker Prize, este un premiu literar ce se acordă în fiecare an celei mai bune opere scrise în limba engleză, de către un cetățean din lumea aglofonă, respectiv din țările membre ale Commonwealth-ului și Republica Irlanda.” Deci este un premiu destul important în lumea literară.

Filmul este produs de Netflix și are în distribuție actori indieni, pentru că acțiunea se petrece acolo, din nou eu nu am auzit de aproape niciunul dintre ei pentru că nu mă uit la filme indiene, în afară de Priyanka Chopra Jonas, despre care știu că este foarte celebră dar nu am văzut niciun film de-al ei până acum, tot ce știu despre ea este că e căsătorită cu unul din frații Jonas. Dar ea era deja celebră înainte de relația ei cu Jonas. În fine, oferta de pe Netflix nu avea nimic mai bun de oferit așa că i-am dat o șansă.

Filmul durează 2h și 5 min, timp în care ni se arată latura pragmatică a Indiei și nu cea plină de iluminare, cu temple, guru și ashram-uri, vedem cum sărăcia și mizeria de pe străzi trăiesc alături de luxul, opulența și nepăsarea celor bogați, iar discrepanța aceasta între clase este de fapt normalitate în societatea lor. Filmul ne introduce în mentalitatea omului de rând și ce șanse are ca să scape de sărăcie în țara aia și să își depășească condiția, mai ales că ei au și sistemul de caste care face și mai greu drumul unui om sărac și dintr-o castă inferioară să ajungă pe o poziție importantă în societate.

Nu îmi amintesc de alt film în care personajul principal se comportă ca un personaj negativ, dar tot cu el ții la sfârșitul filmului, știi că nu a avut altă șansă la o viață mai bună decât făcând ceea ce a trebuit să facă. Dar nu spun mai multe, te las să descoperi filmul dacă ți-am stârnit interesul.

Ca și încheiere, dacă vrei să afli de la firul ierbii cum funcționează cea mai mare democrație din lume, așa cum spune eroul nostru de câteva ori în film, te invit să îi dai o șansă lui „The White Tiger”.

Sursa foto

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: