Ikea, dragostea mea!

Visul meu de imigrant a fost să ajung și eu la un magazin Ikea. Trăind în vestul țării, singurul magazin Ikea mai aproape era cel de la Budapesta, iar la una din firmele la care am lucrat, șefii mei obișnuiau să meargă la Budapesta la Ikea să cumpere mobilier pentru spațiile din firmă. Felul în care povesteau despre cât de bine e organizat depozitul Ikea, mobilierul colorat cu un design fresh cu care veneau de acolo și toate poveștile lor despre Ikea m-au făcut să fac din ajunsul la un magazin Ikea un adevărat țel al vieții mele în străinătate.

Știam și de restaurantul de la Ikea de la corporatiștii din București, odată am fost la un traininig câteva zile în București și așa am aflat că Ikea are și restaurant și că este foarte bună și ieftină mâncarea la ei. Așa că atunci când am ajuns aici, printre primele lucruri pe care le-am căutat pe Google Maps a fost cât de aproape sunt de un magazin Ikea.

Nu mi-au trebuit motive prea multe să îmi conving soțul să mergem la Ikea, aveam un magazin la o oră de noi, pentru că la început dormeam pe jos în apartamentul închiriat, amândoi pe o saltea de o persoană. Nu aveam nimic în casă, doar bucătăria era mobilată și dotată, ceea ce este o excepție în țara unde locuim, de obicei apartamentele se închiriază fără bucătărie, singura dotare sunt prizele, ca să zic așa, în rest trebuie să îți cumperi tu de toate.

De la apartamentul acela, ne-am mai mutat de două ori, și de fiecare dată primul drum pe care l-am făcut a fost la Ikea. Astăzi, pot să spun că 80% din apartamentul nostru este mobilat și decorat cu produse de la Ikea. Chiar și bucătăria este de la Ikea, deși am scăpat de două ori, la al treilea apartament a trebuit să ne cumpărăm și bucătărie. Și pentru că am avut un buget limitat, am luat și electrocasnicele (plită, cuptor, hotă, frigider, mașină de spălat vase) tot de la Ikea și sunt mai mult decât mulțumită de toate.

În niciun caz nu mă plătește Ikea să scriu despre ei, dar chiar azi am fost acolo, a trebuit să facem programare din cauza pandemiei ca să putem intra și mi-am adus aminte cât de mult îmi plac produsele lor. Eu nu sunt de acord că au o calitate slabă, cum am auzit de mai multe ori, am luat și de la alte magazine de mobilă care ar avea produse mai bune și nu m-au impresionat deloc, au și alea urme de uzură la fel ca și cele de la Ikea. Acum cu pandemia, când am ajuns să cumpărăm mai des mobilă online, observ că mulți încearcă să copieze modelul Ikea, să îți trimită mobilierul dezasamblat și cu instrucțiuni, dar îți prinzi urechile în ele, doar Ikea a reușit să le facă pe înțelesul tuturor, atenția lor la detalii și la customer experience este imbatabilă.

Am văzut odată un reportaj despre Ikea, iar la un moment dat unul din managerii lor spunea că să faci o canapea de calitate și scumpă este ușor, dar să faci o canapea ieftină, care să arate bine și să fie de calitate este nevoie de multă muncă. Și sunt de acord cu el, chiar în seara asta îi arătam lui Trei ce economie a făcut astăzi că m-a dus la Ikea comparând ce am cumpărat de acolo cu ce aveam salvat în Wishlistul de pe Amazon, aceleași produse le-am cumpărat chiar de 3 ori mai ieftine pentru că nu am plătit și brandul.

Știu că Ikea folosește lemnul din pădurile noastre ca să facă mobilă ieftină, dar obiceiurile de consum s-au schimbat. Astăzi nu ne mai cumpărăm mobilă din lemn masiv ca să o lăsăm moștenire, lumea vrea să fie în pas cu trendurile din toate domeniile inclusiv cu cel al amenajării spațiilor interioare, și toate emisiunile de la TV pe această temă (Fixer Upper, Visuri la cheie etc.) nu fac altceva decât să alimenteze dorința noastră de a avea o casă „de revistă”. Iar legat de păduri, eu cred că problema este la legislație nu la cel care își ia o noptieră de la Ikea.

A fost fain astăzi, păcat că restaurantele sunt încă închise…

Noapte bună!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: