Varză călită de post, ca la mănăstire

Unele dintre cele mai bune mâncăruri pe care le-am mâncat vreodată au fost cele care ne-au fost oferite la unele mănăstiri din România când le-am vizitat.

Mi-a rămas în amintire un pește prăjit mâncat dimineața după slujba de Înviere făcut chiar de starețul mănăstirii, la o mănăstire din jud. Prahova am descoperit coliva, la altă mănăstire unde am stat 2 săptămâni pentru că au fost niște inundații și nu am putut pleca acasă am fost răsfățați de-a dreptul de bucătarul mănăstirii, mai am amintiri frumoase și din pelerinajele din Grecia, cum a fost o bucățică de anafură primită după slujba de la 5 dimineața și mâncată în tăcere înainte să răsară soarele cu zgomotul valurilor izbind zidurile mănăstirii. Toate aceste amintiri le port cu mare drag în suflet, iar rețeta despre care scriu acum este un amestec de bucurie, rugăciune, simplitate și gust neașteptat de bun.

Acum foarte mulți ani, am vizitat cu niște prieteni de familie mănăstirea Cășiel din jud. Cluj, unde una din maici era rudă cu ei. Mănăstirea este într-un loc superb, înconjurată de dealuri, unde nu este semnal la telefonul mobil. Venind de departe, am fost așezați la masă și ni s-a oferit această varză călită, care mi-a rămas în minte după mai mult de 8-9 ani de când am fost acolo. Am încercat să o recreez acasă, bineînțeles că nu e exact la fel, pentru că ingredientul secret este starea de rugăciune din inimă a celei care gătit-o pentru noi atunci, dar mi-a plăcut și pentru că transformă banală varză călită într-o mâncare mai sofisticată, ca să zic așa.

Rețeta sună cam așa:

  1. Am tăiat varza fideluță, eu m-am folosit de robot pentru că niciodată nu am putut să o tai frumos la cuțit, am pus sare peste ea și am lăsat-o într-o strecurătoare ca să își lase zeama. Așa m-a învățat mama când fac varză călită.
  2. Între timp am curățat și am tocat 4 morcovi și 2 cepe medii. Am un gadget nou pentru asta ca să nu mă mai chinui, mai ales când tai ceapa. Până acum mi se pare foarte bun, l-am găsit și la noi la emag, e un tocător manual de la Tefal.
  3. Am pus morcovii și varza la călit, iar în paralel am pus la fiert, în altă oală, o cană de orez.
  4. În timpul care a curs cât am curățat, tăiat și călit legumele, varza a început să lase apă. Am luat câte un pumn de varză, am stors-o bine de zeamă și am adăugat-o în oală. Am repetat până am terminat toată varza. Nu există varză călită fără cimbru, așa că am pus din belșug, am pus și niște piper și niște fulgi de ardei iute, chiar dacă varza originală pe care am mâncat-o nu era picantă. Sare nu am mai pus pentru că varza era deja sărată.
  5. Am amestecat bine, am pus capacul și am lăsat-o să se facă la foc mediu, mestecând din când în când. Între timp s-a făcut și orezul. Varza s-a călit în aprox. 45 minute. După ce s-a călit cu morcovul și ceapa, am adăugat orezul, am amestecat și am mai lăsat-o 5 min ca să se lege bine cu orezul. Am servit-o caldă, chiar dacă are orez în ea, eu zic că merge bine măcar cu o felie de pâine moale, o face și mai consistentă.

Poftă bună!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: