Cum îmi mențin motivația să fac sport acasă

În primul rând nu sunt un exemplu de persoană sportivă, îmi amintesc când eram copil și ne întrebau profesorii care e materia noastră preferată, eu eram singura care nu ridica mâna că materia mea preferată e Educația Fizică. Dar, pentru că încerc să fiu în formă acasă, și am nevoie de sport după ce am născut, am descoperit câteva trucuri pe care nu le-am auzit la nimeni și care mă ajută să fiu focusată și să îmi devină o rutină să fac sport de câteva ori pe săptămână.

Ce exerciții fac? În primul rând am cumpărat anul trecut o bandă de alergat, pentru că ne-am dat seama că suntem exagerat de sedentari, iar soțul meu a văzut într-o emisiune/documentar că s-a făcut un studiu în care s-a ajuns la concluzia că pentru o viață sănătoasă mișcarea este cea mai importantă și nu stilul alimentar. Noi nu suntem genul de familie activă, chiar pot să spun că suntem niște gameri procrastinatori, bine că avem un copil și așa ieșim din casă ca să ne plimbăm cu el. Când mergeam la sală îmi plăcea să fac doar bandă și bicicleta, am fost și la câteva sesiuni de sport cu o profesoară, dar nu sunt genul la care să funcționeze discursurile ca „haideți fetelor!”, „și unu, și doi, și trei” pe care le auzi de la instructorii de la sală. Mie îmi place în bula mea. De aceea, dintre toate aparatele, l-am convins pe Trei să ne luăm o bandă pentru că știam că o să o și folosesc.

Încerc să fac de 3 ori pe săptămână sport, dar nu reușesc mereu pentru că am un copil mic, încep cu banda cam 20-25 min. alerg și merg pe ea înclinată, apoi fac abdomene cam 70-80, stretching și câteva exerciții cu greutăți. Iată ce am descoperit că mă ajută să mă țin de plan:

  • dacă pot, prefer să fac dimineața și nu după-amiaza/seara. Dar asta nu pot să o fac atunci când sunt doar eu cu Năzdrăvanul acasă, profit când face soțul home office că are cine să stea cu cel mic;
  • în loc să ascult muzică, mă uit la filmulețe pe Youtube. Am observat că ascultând muzică eram mereu cu un ochi pe ceas, dar dacă mă uit la un video verific mai rar cât timp mai am de făcut;
  • mi-am luat un echipament de sport în care mă simt bine. Nu am dat mulți bani pe el, dar îmi place mai mult așa decât în orice pereche de pantaloni scurți și tricou din dulap, mă ajută să intru in starea de făcut sport;
  • nu pun presiune pe mine. Cu un copil mic, și pe nimeni prin preajmă, am acceptat că am limite și că e mai bine să fac ceva, oricât pot, decât deloc.
  • este demonstrat științific că sportul îți dă o stare psihică mai bună, iar eu mă simt extraordinar după fiecare sesiune de-a mea, iar uneori chiar dacă nu am chef îmi aduc aminte ce bine o să mă simt după și asta mă motivează.

E important să oferim copilului nostru un exemplu bun, el chiar începe să dea ture prin casă când noi alergăm, cred foarte mult în expresia „mens sana in corpore sano”, oamenii pe care i-am cunoscut și care au făcut sport de performanță m-au impresionat, aveau ceva în plus față de mine, pozitivitate, agerime, îndrăzneală și m-aș bucura dacă și copilul meu ar vrea să facă un sport la un moment dat.

O seară bună!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: