Chifteaua-balaur deep fried în stil texan

La început de an, noi, Doi și Trei, avem aniversarea de la cununia civilă, iar anul acesta pentru că a fost una mai specială în care am sărbătorit 5 ani de atunci, i-am propus lui Trei să îmi gătească ceva, orice. El nu prea e cu gătitul, eu mereu visez la filmele romantice când el gătește o cină romantică pentru ea, iar de câte ori Trei face vreun experiment în bucătărie eu nici nu prea vreau să gust.

Tema lui a fost să îmi gătească ce vrea el, dar să nu facă experimente pe mine, să fie totuși comestibil și cât de cât aniversar. Și ce s-a gândit bărbatul meu să îmi gătească după ce s-a documentat puțin? Un fel de chiftea alungită, cu un baston de cașcaval la mijloc și prăjită în baie de ulei…

Eu îi spun chiftea pentru că l-am ajutat puțin cu rețeta, adică i-am dat rețeta mea clasică de chiftele (carne tocată, ouă, sare, piper, pătrunjel) și a mai adăugat la ea o ceapă rasă. Iar ca să fie „nesimțită” (vorba lui) i-a pus la mijloc și un bastonaș de cașcaval gouda, și apoi a dat-o ca pe șnițelul vienez prin făină, ou și pesmet, după care a scufundat-o în uleiul încins.

A ieșit ceva chiar foarte bun, surprinzător de foarte bun! Dar pentru că nu s-a putut abține să nu facă și experimente dubioase, la sosurile pentru dipping a făcut tot felul de combinații: iaurt, sos de miere și muștar, sos picant și a mai avut câteva idei dar era prea obosit după atâta gătit ca să le mai ducă la bun sfârșit. Deși, așa cum am spus, au ieșit foarte bune, sunt și foarte sățioase, el poate să mănânce 2, maxim 3, iar pe mine una, maxim una și jumătate mă doboară.

Mă bucur că l-am provocat și că m-a surprins, se zice că ăsta e unul din „secretele” unei relații fericite, să îți mai surprinzi partenerul din când în când, mai ales după câțiva ani împreună în care cam știm totul unul despre celălalt. Culmea a fost, că după ce am postat pozele pentru familie cu aniversarea noastră, toată lumea a sărit să îl felicite și să îi ceară rețeta. Eu fac lucruri mult mai complicate în bucătărie, pregătesc integral toate mesele festive de peste an, ziua soțului cade mereu în post și mă ocup să îi fac și tort de post ceea ce nu e cel mai ușor, dar cu toate astea nu a fost nimeni vreodată interesat să îmi ceară vreo rețetă. Face și el o dată ceva, și poate următoarea dată va fi peste alți 5 ani și toți vor să le dea rețeta… În fine, m-am obișnuit și cu asta!

După atâtea povești las mai jos lista cu ingrediente și modul de lucru, poate mai vrea cineva să le facă (dar să nu îmi spui că o să fiu geloasă 😀 ):

  • am folosit 1 kg de carne tocată de vită, ies foarte multe, noi recomandăm o jumătate de kg mai ales pentru prima dată
  • 3 ouă
  • 1 ceapă medie rasă fin
  • pătrunjel tocat mărunt
  • sare și piper
  • cașcaval gouda tăiat bastonașe
    • Se amestecă toate ingredientele mai puțin cașcavalul, și se pot lăsa o jumătate de oră la frigider ca să se pătrundă aromele. Între timp se bat 3 ouă, se pregătesc în recipiente separate făina și pesmetul pentru crustă. Într-o cratiță se pune ulei cât să treacă peste jumătate și se pune la încins. Prepararea chiftelei este ușoră, dacă soțul meu care nu gătește a putut, nu poate fi așa greu, dar nu pot să dau indicații la partea aceasta că nu am stat lângă el. Știu că a luat carnea i-a dat o formă alungită și i-a pus la mijloc o bucată de cașcaval. După ce le-a pregătit pe toate, le-a dat pe rând pe măsură ce se prăjeau prin făină, ou și pesmet după care le-a introdus în cratița cu ulei încins. Timp de prăjire cam 5-7 min. pănă devin aurii deasupra, carnea de vită se face destul de repede. Et voilà! Aveți chiftele-balaur deep fried în stil texan!

Așa arată la interior

One thought on “Chifteaua-balaur deep fried în stil texan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: