Cuplurile din reclamele românești: Publi24 și Alpha Bank

Sunt două reclame la TV pe care nu pot să le las să treacă, sunt un izvor nesecat de glume și de indignare, despre cum prezintă agențiile de advertising relațiile de cuplu în spoturile lor TV.

Prima este una cu câteva luni mai veche, și nu am mai văzut-o în ultima vreme, la Alpha Bank, ceva ofertă de creditare. Pe Youtube am găsit un video în care sunt toate spoturile lor din campania aceasta, dar eu mă refer doar la reclama care începe de la min. 0:18 (link cu reclama aici), pe care o vedeam la TV de câteva ori pe zi, cred că prin Decembrie. Să vedem ce a vrut să spună autorul aici…

Reclama începe cu o tipă însărcinată în bucătărie gătind (ceva ce seamănă cu o cremă de prăjituri) și cu doi copii pe lângă ea, când dintr-o dată toți devin entuziasmați că îl aud pe tata/soțul că a venit acasă. Din scena următoare ne dăm seama că tipul a venit acasă cu o mașină nouă, după reacția pe care o au nevasta și copiii, iar ca un băbat model o ia deoparte pe nevastă cât copiii se joacă prin mașină pentru că mai are o surpriză în portbagaj, și-a mai luat pentru el și doar pentru el, un set de tobe!!!! Și soția lui perfectă este dată pe spate! La final îl vedem pe masculul alfa cum cântă la tobe fericit că are credit, mașină nouă și bineînțeles o familie ideală.

Reclama asta e greșită din atâtea puncte de vedere că nu știu cu ce să încep. Mai întâi pentru că prima scenă e cu o mamă cu trei copii (al treilea e în burtă) pe care o vedem în bucătărieeee!!! Dacă decorul nu era din sec. 21, aceeași scenă ar putea fi plasată oricând în istorie. Când o să înțeleagă societatea că femeile sunt mai complexe decât niște mașini de gătit și de făcut copii? Spun societatea pentru că am auzit femei care vorbesc urât despre femeile care au aspirații mai înalte de la viață. Gătitul este dragoste și nu este obligatoriu, când ai tăi mănâncă ce ai gătit pentru ei, se hrănesc cu dragostea ta pentru ei, dar nu face parte din calitățile sau defectele unei persoane, iar despre a avea copii, asta e ceva atât de intim pentru fiecare; cuplul perfect, familia ideală și toate bullshit-urile acestea toxice nu trebuie să includă neapărat și un copil, fiecare găsim sau nu perfecțiunea după bucuria sufletului nostru. Despre mașină nu am ce să comentez, nu mă pricep, presupun că a luat o mașină mai mare pentru că așteaptă al treilea copil. Dar simt că mă lasă nervii când îi arată el ei, soției supuse care vai mama ei, numai ea știe cum face față la a 3-a sarcină cu tot ce înseamnă ea (grețuri, oboseală, picioare umflate, hormoni dați peste cap etc.) și care mai crește încă doi copii, că și-a luat tobe! Este exact ce așteaptă o femeie cu trei copii de la soțul ei, să își ia un „me time”, după ce ea toată ziua trebăluiește nici când îi vine „jumătatea” acasă, nu se poate bucura de o pauză. Și ce s-au mai gândit „creativii” de la agenție, reacția ei să fie și un zâmbet tâmp, că doar nevasta perfectă din familia perfectă nu se supără niciodată, este mereu supusă, docilă, fertilă, binevoitoare și dorește doar să își vadă soțul cum își urmează pasiunile. Mă duc să vomit.

A doua este la Publi24, pe care o văd zilnic, cu un cuplu care vrea să își cumpere un apartament mai mare, pentru că ea are nevoie de spațiuuuu. Linkul cu reclama este aici. Reclama începe cu tipa care meditează la o câmpie verde și este întreruptă de el: „ce faci dragă, visezi?” Și așa pornește roboțelul „da, vreau spațiu mai mare, vreau spațiu” 🤖 Din ce ne arată „creativii” cei doi nu au copii și nici nu așteaptă unul, așa că nu se pune problema că vor să se mute din cauza asta. Și ce crezi că îi răspunde el când aude dorința ei? O trimite pe stația spațială, că se fac înscrieri :)))))))) Îți dai seama, a vorbit cu Elon Musk și i-a spus el ce planuri are. Acum, de fapt, ar fi momentul foarte potrivit să aibe o discuție despre sentimentele lor unul față de celălalt, dacă relația lor mai are un viitor sau dacă nu ar trebui să se despartă, în niciun caz să își cumpere o casă împreună. Cât durează reclama tipul îi dă ei doar replici pasiv-agresive, iar fața lui de victimă perfectă, de fiecare dată când apare arată durerea sa de a fi în relația aia. Tipa e în lumea ei și tot ce știe e că vrea să își schimbe apartamentul cât mai repede. Iar acum urmează cireașa de pe tort din reclama asta, cum își dă el ochii peste cap că trebuie să pună anunțul cât mai „Repedeee”. Ce să mai zic? Așa arată o relație în care doi oameni nu se potrivesc, dar stau totuși împreună. El se vede clar că o urăște în ascuns, iar ea e așa de absorbită de ea însăși că nu îi pasă, mai ales cât timp el face ce vrea ea. Toată ziua repet prin casă „repedeee” pentru că mi se pare foarte amuzant, sper să fie și o urmare sau mai multe despre cum arată relația lor peste ani, pentru că deși eu cred că cel mai bine e să se despartă, sigur nu or să o facă, nici măcar la TV. Din păcate am văzut și în realitate cupluri de genul, iar faptul că au apărut și la TV îmi dă de înțeles că sunt destul de multe care funcționează așa. Trist.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: