Înțelepții cu citate din listele noastre de Facebook

Mă bântuie de ceva vreme să scriu despre aglomerația de capete iluminate, de „prieteni” ajunși pe cele mai înalte culmi ale înțelepciunii, care au atins nivele de experiență și cunoștere neaccesibile nouă, muritorilor de rând, și care ne oferă aproape zilnic și nouă să gustăm din vistieria minții lor dând share la câte un citat pe Facebook, locul unde semizeii zilelor noastre se întâlnesc cu noi, muritorii simpli din listele lor de prieteni.

Așa cum mereu auzi vara la mare și nu numai că „Vama Veche nu mai e ce-a fost!” (nu pot să mă dau cu părerea despre asta pentru că nu am fost niciodată în Vamă), pot să spun și eu că Facebook-ul „nu mai e ce-a fost”?

Mi-am creat contul de Facebook în 2009, după ce am participat la un curs de Branding Personal când eram studentă, iar speakerul ne-a zis că ne-a căutat pe fiecare din lista de participanți pe Google și ne-a enumerat câte conturi de Hi5, Facebook, LinkedIn, bloguri etc. a găsit. Pe vremea aceea majoritatea foloseam Hi5, 2-3 aveau Facebook și de restul nici nu se punea problema, dar ne-a explicat cât de important este să avem o prezență online și asta m-a determinat să îmi fac și eu. Facebook-ul este pentru mine un martor al tinereții mele, îmi place să văd cum gândeam acum 7 ani de exemplu, cum mă distram, pe unde umblam, de fapt cum a fost viața mea prin tranziția de la adolescență la maturitate. Pe vremea aceea nu era așa de mult despre cum vreau să par în ochii celorlalți, chiar am găsit acest status vechi de-al meu: „ce e cu puzderia asta de copii la mall?”, cred că era 1 Iunie și erau tot felul de festivități și se pare că eu mă dusesem în ziua aia la mall, la care am primit like-uri și tot felul de comment-uri amuzante, dar acum nu mi se pare că dacă aș mai posta ceva de genul reacția ar mai fi la fel, aș mai primi doar like-urile pe care le primesc mereu de la rudele mele de treabă și cam atât. Astăzi postez din ce în ce mai puțin pe Facebook despre mine, cel mai mult pun pe un grup privat cu familia poze și filmulețe cu Năzdrăvanul ca să se bucure de el cum crește. Eu simt că s-a pierdut esențialul pentru care a și fost creat Facebook-ul, adică să ne conectăm unii cu alții.

Când intru pe Facebook (zilnic, dar cu măsură că am totuși un copil care nu vreau să crească cu amintirea mea cu telefonul în mână), găsesc cel mai des:

  • poze cu copii de calitate mai bună sau mai proastă, ședințe foto la greu – de maternitate, de nou născuți, nunta e deja expirată, de Crăciun bineînțeles, de familie pur și simplu, în pădure, în lavandă, în rapiță, de cuplu, și multe, multe altele. Nu am nimic cu ele, dar unii își fac așa de des ședințe din-astea că mă gândesc dacă mai au loc pe pereți să își pună pozele, sau le fac doar pentru Facebook?🤫
  • discursuri demne de premiul Oscar, despre cât de mare i-a crescut copilul și cât de împliniți sunt ca părinți, despre cât de multe au fost mesajele de la mulți ani dar și-a făcut timp să le citească pe toate și e copleșit/ă, am văzut unul recent în care ea mulțumea soțului și copilului că au ajutat-o să învețe pentru un examen. La care îl întreb pe Trei (soțul), dacă stă cu ei în casă de ce nu le mulțumește în privat trebuie să le mai scrie și pe Facebook? La care, foarte înțelept, mi-a răspuns: „Dar nu îi este de ajuns.” Și așa și este, de ce să folosești social media ca să transmiți un mesaj, emoționant bineînțeles, celor care stau la nici 10 cm de tine, dacă nu pentru că ai nevoie de mai multă adulație?
  • Și bineînțeles citate, citate, citate!!! Despre orice și de fapt despre nimic. Sunt doar idei, uneori nici măcar propoziții întregi scoase din context, puse cu o poză interesantă și date drumul pe țeava Facebook-ului. Sunt citate „cu de toate”: despre minimalism, parenting, mindfulness, echilibru, depresie, religie (aici chiar am văzut două în aceeași zi despre frică ce se băteau cap în cap), iubire, bărbați, femei, bancuri (astea sunt singurele care merită timpul meu), bârfă, prietenie, părinți, copii și câte și mai câte. Aș vrea să știu dacă rămâi cu vreunul în cap după ce ai scrollat pe Facebook? Eu nu! Dar ce ma deranjează la ele este că cine le postează, mai ales cei care pun mai multe zilnic, se erijează într-un înțelept/aptă care îmi spune cum să îmi trăiesc viața, în ce să cred, cum să îmi cresc copilul, care e secretul fericirii și al iubirii de sine etc. și când mai citesc și comentariile gen: „câtă dreptate ai”, „de-ar fi mai mulți așa”, „corect!” și bla, bla-uri din-astea care cresc orgoliul celui care le postează, mi se face greață. Bineînțeles că și eu am postat citate, dar m-am lăsat, pentru că odată cu vârsta apreciez tot mai mult valoarea adevărată a unui lucru și nu doar poleiala de deasupra.

În încheiere vreau să mai spun că e ok dacă nu suntem de acord, ăsta e spațiul meu în care îmi scriu părerea ca observator al lumii din jurul meu și că două persoane pot observa același lucru, dar să tragă concluzii diferite. Totodată eu țin un caiet de câțiva ani, cu citate luate din cărțile pe care le-am citit și mi-au plăcut și am vrut să nu uit le uit, în el se vede și cât de mult citesc, nu prea mult din păcate, dar mi se pare mult mai autentic decât să dau zilnic de 5-6 ori share pe Facebook la citate despre cum să își trăiască „prietenii” mei din listă viața.

P.S. mi-am imaginat cum ar fi dacă am comunica și în viața reală prin citate, așa cum o facem pe Facebook:

– Salut, ce faci?

– Ce faci, te face.

– Be thankful for what you have; you`ll end up having more. If you concentrate on what you don’t have, you will never, ever, have enough.

– Dacă trăiești cu impresia că totul se învârte în jurul tău, încearcă să te liniștești. Este doar o lipsă de calciu.

– Prietenii falși după ce termină de vorbit cu tine, încep să vorbească despre tine.

– S-a descoperit vaccinul împotriva prostiei. Nimeni nu s-a oferit voluntar pentru a fi testat.

– Să primești ce ai dat.

One thought on “Înțelepții cu citate din listele noastre de Facebook

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: