Snowpiercer: filmul și serialul

„Snowpiercer” („Expresul zăpezii” în lb. română) este atât numele unui film din 2013 cu Chris Evans în rol principal, cât și al serialului din 2020 produs de Netflix cu Jennifer Connelly în rol principal, iar deși se bazează pe același roman grafic „Le Transperceneige” de Georges-Jean Arnaud, fiecare este autentic în felul lui.

Subiectul lor este despre ultimii supraviețuitori ai omenirii, care se află într-un tren care merge încontinuu în jurul pământului. Anul în care se petrece acțiunea este 2021 (exact ce ne mai lipsește acum cu pandemia aceasta de Covid), iar motivul pentru care ultimii oameni trăiesc într-un tren, este că oamenii de știință, încercând să oprească încălzirea globală au răcit prea mult temperatura pământului încât a înghețat totul și nicio formă de viață nu mai poate trăi la această temperatură pe pământ. Astfel, ultima salvarea a omenirii este acest tren lung de 1001 vagoane. Dar nu vreau să dau mai multe detalii pentru că nu vreau să stric cu vreun spoiler frumusețea poveștii.

Filmul: nu cred că există acest termen în limba română, dar când mă gândesc la cum aș descrie acest film îmi vine în minte să spun că e o simfonie neagră. Este un film spectaculos dar cu un subiect greu de digerat. Pe lângă distribuția impresionantă: Chris Evans, Ed Harris, Tilda Swinton și alți câțiva ușor de recunoscut din alte filme, pentru mine mai impresionant este regizorul – Bong Joon Ho.

Bong Joon Ho, este cel care a regizat filmul Parasite (2019) cu care a câștigat în 2020 Oscarul pentru cel mai bun film plus alte 3 Oscaruri. Dacă nu l-ai văzut, trebuie să îl vezi, indiferent dacă îți plac sau nu filmele de Oscar, filmul ăsta cred că e surpriza secolului că un film corean a câștigat cel mai important premiu oferit de Academia Americană de Film. La fel ca și Snowpiercer, este o imagine la scară mai mică a societății în care trăim, spusă printr-o calitate a imaginilor și atenție la detalii și simbolistică la cel mai înalt nivel.

Revenind la Snowpiercer, pentru mine a fost un film pe care nu am putut să îl uit, m-a pus pe gânduri, m-a șocat, m-a îngrozit uneori, nu cred că l-aș mai vedea din nou, dar mă bucur că nu l-am ocolit.

Serialul: așa cum am spus la început, este produs de Netflix și se bazează la fel, pe romanul „Le Transperceneige”, dar și pe filmul „Snowpiercer” al lui Bong Joon Ho. Netflix sunt recunoscuți că își omoară serialele în fașă dacă nu au succesul dorit, și mă bucur mult că nu s-a întâmplat la fel și cu Snowpiercer. Actrița principală este binecunoscuta Jennifer Connelly (o să spun doar două lucruri „Requiem for a dream” și „A beautiful mind”-rol cu care a luat și Oscarul în 2002), iar din sezonul al 2-lea apare și Sean Bean (care după ce ne-a avertizat în Game of Thrones că „Winter is coming!” acum ne arată și cum să supraviețuim unei ierni eterne).

Ce pot să spun fără să dau vreun spoiler, este că nu ai deloc impresia că te uiți la același film, dar lungit pe mai multe episoade. Deși are același subiect, intriga serialului este diferită, serialul este fresh, nu este atât de întunecat ca și filmul, iar actorii sunt foarte bine aleși, te atașezi de ei sau îi detești cu pasiune.

Nu urmăresc să fac vreo recenzie filmului sau serialului, doar o recomandare de văzut, chiar cred că merită, iar dacă ar fi să aleg să văd doar unul din cele două, aș alege serialul, pentru că sunt mai multe povești ale celor care trăiesc în tren spuse în serial decât în film.

Să auzim numai de bine!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: