Mișcarea ecologică și absurditățile ei!

De câteva luni încoace peste tot aud că salvarea planetei de la poluare stă în renunțarea noastră la paiele din plastic și toată lumea ecologistă militează acum să ne schimbăm obiceiul de a mai bea cu paiul de plastic și să îl înlocuim cu un pai pe care să îl purtăm cu noi peste tot, de metal, sau de sticlă, care vine la pachet și cu o periuță de curățare… Mai sunt și variante de hârtie sau chiar din paste, și sigur mai sunt și altele de care încă nu am auzit.

Înainte să mă ”dezlănțui” vreau să spun că am făcut parte dintr-un ONG ecologist, în anul 3 de facultate și a fost una din cele mai mișto perioade din studenția mea. Am avut campanii de colectare a hârtiei, a cartușelor de imprimantă, de înlocuire a pungilor de plastic cu cele textile, am și plantat copaci chiar și după ce nu am mai făcut parte din acest ONG. Cel mai mare proiect al nostru de atunci a fost organizarea unei zile de ecologizare în care împreună cu alți zeci de voluntari am adunat gunoaiele din tot orașul, cu câțiva ani înainte să apară în România campania „Let’s do it, Romania!” Chiar și astăzi, eu și familia mea, trăim destul de responsabil, reciclăm cât putem de mult, copilul meu de 2 ani știe fiecare coș de gunoi pentru ce tip de gunoi este, și înțelegem impactul pe care îl are omul asupra naturii și încercăm să ne facem partea noastră cât mai bine.

Recent am auzit într-o emisiune că poluarea ar scădea dacă oamenii nu ar mai folosi paiele și ambalajele din plastic. La toate locurile de muncă pe care le-am avut și cu atât mai puțin în casele în care am intrat nu se foloseau paie de niciun fel, majoritatea bem o băutură cu paiul când ieșim în oraș. Să înțeleg că așa de mult se iasă în oraș și se comandă băuturi (nici măcar nu se poate bea cu paiul orice băutură), încât se sufocă planeta de paiele noastre? La fel și cu ambalajele, eu cu drag aș renunța la ambalaje de plastic, mai ales că atunci când venim de la cumpărături umplem jumătate de coș de gunoi doar cu ambalaje, dacă aș avea alternativă. Dar nu mi se oferă. Produsele pleacă amabalate de pe porțile fabricilor, la prea puține sortimente există posibilitatea să cumperi fără ambalaj. Stau și mă gândesc că pentru noi românii, nici nu ar fi așa greu să ne adaptăm din nou să cumpărăm vrac, până nu demult mergeam la magazin și cumpăram aproape totul la kilogram, pentru mine ar fi chiar un fel de nostalgie, dar super și hyper-marketurile oferă foarte puțin spre deloc varianta aceasta de cumpărare. Nu are rost să intru în amănunte desre care cred eu că este motivul. Iar la sfârșitul zilei, tot noi, cei care ne vedem de viața noastră, muncim, creștem copii buni pentru societate, ne plătim taxele, suntem arătați cu degetul că nu facem destul ca să ne salvăm planeta și moștenirea pe care o lăsăm copiilor noștri…

Nu sunt de acord cu responsabilitatea care se pune pe umerii omului de rând privind salvarea planetei cu tot ce înseamnă ea (ecosisteme, climă, resurse etc.), în loc să se impună măsuri mai drastice față de adevărații poluatori ai planetei.

Din punctul meu de vedere este un stres în plus care ni se adaugă și de care nu avem nevoie, de parcă nu avem vieți destul de stresante, oricât fugim de stres, tot ne ajunge. Așa că nu, mulțumesc, nu o să încep să mă simt vinovată, când beau din vreun pai de plastic, că din cauza mea se topesc ghețarii din Antarctica.

Tot din categoria de absurdități, când mă documentam pentru acest post, pentru că am căutat niște statistici depre poluare, prima reclamă de pe Youtube a fost una eco-friendly, la hârtie igienică din bambus, pentru că bambusul crește mai repede decât ceilalți copaci este varianta ecologică cu care să producem hârtie igienică (asta ca să mă exprim frumos), bineînțeles că e și mai scumpă hârtia asta, dar măcar așa salvezi planeta când mergi la toaletă, nu rămâi doar un ignorant care își satisface nevoile fizice de bază.

Anyway, cu toții știm cine sunt marii poluatori, și mingea nu e la noi cei de jos.

P.S. La o scurtă căutare pe Mr. Google despre cine sunt cei mai mari poluatori ai planetei am găsit următoarele rezultate:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: