Am ținut un Meal Plan 3 săptămâni. Avantaje și dezavantaje.

Urmăresc cu drag canalul de Youtube al lui Emily Norris, o mămică de 3 băieți din UK. Are un aer mereu vesel și optimist și foarte multe video-uri cu hack-uri despre cum să ne facem viața de gospodină, mai ales, mai ușoară. Și într-unul din ele, a menționat că în fiecare duminică seara stabilește împreună cu soțul ei ce vor mânca la cină în săptămâna care urmează, iar soțul face lunea cumpărăturile cu ce au pus pe listă.

La noi în familie, cina este cea mai importantă masă a zilei, mai ales pentru că soțul ajunge seara pe la 7 acasă de la job și ne place să cinăm toți 3 împreună. Deși Năzdrăvanul mănâncă de obicei mai devreme pe la 6/6 jumate, pentru că are oră de somn la 8 jumate, este foarte pofticios și mai ciugulește câte ceva și cu noi. Totodată pentru mine să mă gândesc în fiecare zi ce mai gătesc astăzi este un stres destul de mare, nu prea gătesc pe mai multe zile, de obicei ce rămâne de seara îi pun la pachet soțului pentru a doua zi.

Mergem sâmbăta la cumpărături, de obicei avem și o listă, și noi zicem că facem cumpărături pentru toată săptămâna, dar aproape în fiecare zi mai merg până la magazinul din cartier să mai iau câte ceva sau ia soțul seara înainte să ajungă acasă, și uite așa se dublează cheltuielile cu mâncarea și eu tot sunt în pană de idei, uneori și de chef să gătesc.

Așa că m-am gândit să încerc metoda cu planificatul fiecărei cine pentru următoarele 7 zile, mai ales că fiind în Postul Crăciunului a fost mai ușor să mă gândesc la un fel de mâncare pentru fiecare zi. Noi am făcut acest Meal Plan, vinerea seara și în jurul lui am făcut și lista de cumpărături pentru sâmbătă.

Așa arată unul din Meal Plan-urile noastre din cele 3 săptămâni

După 3 săptămâni în care am folosit această metodă ca să ne organizăm mesele de seara, am ajuns la următoarele concluzii:

Avantaje

  • A dispărut gândul și împreună cu el și stresul de a nu ști ce să mai gătesc;
  • Nu am mai mers în timpul săptămânii la cumpărături, pentru că aveam deja totul cumpărat, asta înseamnă reducerea cheltuielilor săptămânale cu mâncarea și nu l-am mai pus nici pe soț să mai facă drumuri în plus, a venit direct acasă la noi;
  • Știind ce voi găti, știam și de cât timp am nevoie pentru mâncare și m-am organizat foarte ușor.

Dezavantaje

Nu cred că sunt, singurul care îmi vine în minte este lipsa de flexibilitate, dar până la urmă e programul nostru și noi decidem dacă într-o seară comandăm ceva din oraș, în loc să ne ținem de plan.

Pentru mine este o descoperire care mi-a schimbat viața destul de mult, acest Meal Plan, mi-a luat o grijă foarte mare de pe umeri, și cred că orice mămică de copil mic apreciază când reușește să găseasca o modalitate nouă prin care să nu mai aibă 10.000 de lucruri în cap în același timp, așa mai rămâne doar cu 9.999 😀

O să continuăm și în 2021 să funcționăm cu acest Meal Plan, am făcut o pauză acum de Sărbători pentru că o să mâncăm în fiecare zi sarmale și cozonaci, iar de Reevlion avem o tradiție de câțiva ani să mâncăm pizza, dar o să revenim la el imediat după…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: