Crăciunul este o stare de spirit.

Anul acesta, mai mult ca oricând, oamenii caută mijloace care să îi facă să se simtă fericiți. Aud sau văd des ideea aceasta, că dacă ne facem bradul la începutul lui Decembrie sau chiar la sfârșitul lui Noiembrie, vom fi mai fericiți, copiii vor fi și ei mai fericiți că au casa decorată de Crăciun și toată lumea va fi ”amețită” de acestă stare de bine pe care le-o oferă pomul de Crăciun și vor trece mai ușor peste lockdown, restricții, școală online, lipsa întâlnirilor cu prietenii etc.

Dacă ești o persoană care crezi toate acestea sincer, poate chiar ai făcut deja bradul până azi, 5 Decembrie 2020, și starea ta de spirit s-a îmbunătățit exponențial pentru că ai decorat deja pentru Crăciun și crezi că te vei simți la fel în fiecare zi, până pe cel puțin 25 Decembrie, atunci nu mai continua să citești.

Pentru mine Crăciunul este în primul rând o sărbătoare creștină, în care celebrăm nașterea lui Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu. Și toate pregătirile pe care le facem pentru această sărbătoare se fac in preajma/ajunul ei, tocmai pentru ca apogeul de pe 25 Decembrie să fie plin de emoție, de exaltare că s-a născut Mântuitorul lumii, că a venit Moș Crăciun la copii tocmai pentru că au împodobit un brad atât de frumos și le-a adus exact ce ei i-au scris în scrisoare, de bucuria pe care o aduc colindele care vestesc Nașterea Domnului (colindele nu sunt ”Last Christmas I gave you my heart” și ”All I want for Christmas is you”). Cu cât este mai mare distanța dintre începutul pregătirilor, care nu sunt atât de complexe, să ridici un brad și să pui instalații, și apogeu, cu atât momentul apogeului va fi mai lipsit de exuberanță și de emoție.

Nu cred că trecând în fiecare zi pe lângă brad, nu ajungi la un moment dat să nu îți mai pese așa de mult de el, să nu începi să observi praful de pe globuri, să nu te incomodeze când dai cu aspiratorul, să uiți să îl mai bagi în priză, iar în ziua de Crăciun cred că devine din nou interesant pentru cadourile care se găsesc sub el, dar și efectul lor scade după câteva zile.

Dacă gândești ca mine, să știi că nu ești singur/ă, și pentru tine am scris acest articol, să vezi că nu ești un nebun/ă într-o mulțime de infleunceri/ițe, youtuberi/ițe, persoane publice și fanii acestora care mănâncă de viu în comentarii pe oricine are o părere contra.

Ca și concluzie cred că una din trăsăturile omenirii din secolul 21, este faptul că nu mai știe să aștepte, și-a pierdut tihna, nu mai contează tradițiile și obiceiurile moștenite din generație în generație, acum ele se mai păstrează doar la muzeu, pământul astăzi se învârte în jurul lui ”Acum!”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: